Oefentips – de reis is het doel

buddha_%20balindo,%20webwinkel,boeddha%20kopen%20bali%20indonesieVeel musici oefenen eigenlijk liever niet dan wel – omdat het vaak leuker is om je favoriete stukken te spelen dan toonladders en etudes. Toch is oefenen onvermijdelijk als je muziek maken leuk wilt houden.

Oefenen is als trainen voor een sport, maar dan in je eentje. Vind je dit saai, probeer dan in een ensemble of met andere vrienden te kunnen spelen. Dit vergroot de kans op een optreden hier of daar en het geeft je een duidelijk doel.

Samen spelen is leuker. Met de viool heb je een melodie instrument en als je niemand hebt om te begeleiden gaat de lol er vaak snel af. Als je geen medespeler hebt kun je gebruik maken van play-along cd’s. Je muziek klinkt dan altijd leuker en beter.

Dat je moet oefenen om een bepaald niveau te bereiken is duidelijk. Maar ook als je eigenlijk tevreden bent over je niveau is het toch van belang tenminste regelmatig te blijven spelen. Anders bestaat het gevaar dat je blijft hangen in de nummers die je beheerst en dan ligt verveling op de loer.

Probeer oefenen niet te zien als een doel op zich, om dagelijks een half uur te oefenen. Taak volbracht of het nu leuk was of niet, of het nu iets opgeleverd heeft of niet. Beschouw het om een middel om je doel te bereiken! Dat kan zijn dat je goed genoeg wordt om in een band of orkest te spelen of om bepaalde stukken en nieuwe muziek te ontdekken.

Oefenen wordt veel leuker als je het leert zien als muziek maken, als reizen zonder bestemming. De reis zelf is het doel.

Advertenties

Over Ria van Loenen

Historian, painter, webmaster
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in Dummies leren sneller. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s