Een viool kopen

Violin-2

Waar moet je op letten

Als je al een tijdje speelt en je wilt en je wilt een viool kopen waar je nog jaren plezier van hebt moet je al snel denken aan een instrument van tussen de 800 en 1500 euro. Daarnaast heb je een strijkstok en een kist nodig.

De meeste studieviolen komen tegenwoordig uit China. Dar worden al jarenlang prima instrumenten gebouwd. Bij violen boven de 1000-1200 wordt ook vaak naar oudere Duitse of Franse instrumenten gekeken.

Een hoge leeftijd maakt violen niet beter, maar wel duurder. Voor een goed oude instrument betaal je makkelijk drie, vier keer zoveel als voor een even goede nieuwe viool. Bij tests waarbij niemand wist op welke instrumenten gespeeld werd, kwam een Stradivarius vaak op de tweede of derde plaats na een modern – en veel en veel goedkoper- instrument.

Met een viool kan van alles mis zijn. Hij blijft niet op stemming, je moet de snaren veel te ver indrukken, er zit een scheur in of rammelt iets mee. Neem daarom  bij het kopen iemand mee die er verstand van heeft en goed speelt.

Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen fabrieksviolen en meesterviolen. Voor een echte meesterviool die van het begin tot het eind door een meesterbouwer zelf gebouwd is betaal je makkelijk tienduizend euro of meer. Aan een duurdere viool is meer tijd en aandacht besteed, er wordt beter hout gebruikt en alle onderdelen worden beter op elkaar afgestemd.

Als je niet bij een vioolbouwer koopt, laat dan het instrument taxeren. Dan weet je precies wat het mag kosten en wat er eventueel aan mankeert.

 

 

Advertenties

Over Ria van Loenen

Historian, painter, webmaster
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in My Precioussssss. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s