Spiegel im Spiegel

Arvo Pärt (geb. 1935 in Paide, Estland) is een van de belangrijkste nog levende componisten. Op 7-jarige leeftijd begon hij met zijn muziekstudie en met 14 jaar schreef hij zijn eerste composities. Hij kreeg moeilijkheden  met de Sowjet cultuurambtenaren die zijn composities te modern vonden en de inhoud te religieus. In 1960 kreeg hij hiervoor een berisping.  Omstreeks 1970 werd Pärt lid van de Russisch Orthodoxe kerk en in 1980 week hij met zijn familie uit naar  Berlijn.

Hij werd buitengewoon populair en overladen met prijzen en onderscheidingen, waaronder de Prijs der Europese Kerkmuziek. Ter gelegenheid van de Olympische Winterspelen van Turijn componeerde hij “La Sindone” over de Lijkwade van Turijn die van Jezus Christus geweest zou zijn en die op 15 februari 2006 in de Dom van Turijn werd tentoongesteld.

Het hele concertseizoen van 2006/2007 droeg  Arvo Pärt op aan de op 7 oktober vermoorde journaliste Anna Polikowskaja, die herhaaldelijk de politiek van Wladimir Putin bekritiseerd had.

“Spiegel im Spiegel”(1978) is gecomponeerd in de Tintinnabuli-stijl (Klokkenspel-stijl). Het bestaat uit twee elementen: de toonladderbewegingen van de viool en de drieklanken van de piano. De strenge regelmaat van de tonen heeft een butengewoon sterk effect. Het stuk wordt vaak gebruikt in films, toneelstukken en baletten.

I awoke to Mirror in Mirror last week on public radio. I thought I wqas still dreaming and did’n’t move. I wanted to hear each note fully. So beautiful and meditative. I’ve never heard a violin played so purely” (Amazon review by Maureen Finley)

 

Het was Suzanne’s idee om dit samen te gaan spelen, ik op viool  en zij op piano. De vioolpartij leek eerst kinderlijk eenvoudig, maar moet uiterst precies worden uitgevoerd. Dat geldt trouwens ook voor de pianopartij. We hadden de cd nodig om in hetzelfde ritme te blijven, maar de eerste poging was niet volkomen slecht. Ik ben nu de vioolpartij aan het oefenen, zodat we het later nog eens kunnen proberen.

Arvo Pärt in de Christchurch Cathedral in Dublin (2008)

 

Advertenties

Over Ria van Loenen

Historian, painter, webmaster
Dit bericht werd geplaatst in Samen spelen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Spiegel im Spiegel

  1. Viola zegt:

    Zie dat je weblog niet meer actief is….
    Ben wel benieuwd of je nog viool speelt…misschien kun je je aanmelden op Vi-online en ervaringen delen met ons/mij, ik ben namelijk ook zelf viool aan het leren, heb wel als
    kind van 14 een jaar les gehad…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s