Wees jezelf

Een vioollerares deed ooit de uitspraak: “Het is onmogelijk viool te spelen zonder pijn. Pijn hoort er gewoon bij”. Ik vond dat dieptriest. Iemand die professioneel met vioolspelen bezig is, kennelijk al jaren pijn heeft, maar niet op het idee komt er iets aan te veranderen. Vioolleraren kunnen heel dogmatisch zijn. Ze denken dat maar één techniek de juiste is en houden daar ten koste van alles aan vast. Maar zoals ik in mijn vorige post schreef, bestaan er diverse scholen en methodes.

Iets waar ik van onder de indruk raakte was een reeks video’s op internet over de Alexander techniek. http://www.alexandertechnique.com/at.htm 

Dit is een ergonomische methode waarbij de problemen van de pijnlijdende violist individueel worden geanalyseerd. Voor elk probleem is een oplossing. Een iets andere houding, een kinsteun of schoudersteun op maat kunnen vaak al wonderen doen.

Laat de techniek een hulpmiddel zijn en niet een hinderpaal. Elk mens is anders gebouwd qua lengte van de ledematen en belastbaarheid van spieren, pezen en gewrichten. Luister naar je lichaam en pas je techniek daarbij aan zodat je geen rsi krijgt. De mens is er niet voor de viool, de viool is er voor de mens.

Advertenties

Over Ria van Loenen

Historian, painter, webmaster
Dit bericht werd geplaatst in Dummies leren sneller. Bookmark de permalink .

2 reacties op Wees jezelf

  1. Tjeempie wat een leuke blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s